SAD’dan “zıpkınla balık avlamayın” uyarısı

24.06.2013
Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), tarafından yürütülen “Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi” kapsamında yürütülen çalışmalarda, zıpkınla balık avcılığı konusunda çarpıcı bulgulara ulaşıldı.

GEF Küçük Destek Programı (SGP) – COMDEKS   ve GEF desteği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve UNDP eliyle yürütülmekte olan “Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” tarafından destek verilen “Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi” kapsamında ele alınan yasadışı balıkçılık, özellikle yasadışı sualtı avı ve ardından yasadışı trol ve benzeri büyük ölçekli balıkçılık faaliyetlerinde ağırlık kazanıyor. Yapılan çalışmalarda, Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi genelinde hem yerelden hem de dışarıdan Bölgeye yoğun bir sualtı avı baskısı olduğu, bu baskının önemli bir kısmının ticari amaçla gerçekleştirildiği belirlendi. Özellikle yaz döneminde artan balık talebi paralelinde, yasadışı sualtı avcılığı yaparak bazı restoranlara balık sağlamak, bölgede süregelen ekonomik bir faaliyet olarak öne çıkıyor. Oysa zıpkınla avlanan balığın restoranlarda veya ticari amaçla satışı Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye genelinde tamamen yasaklanmış durumda.


Bilinçli avcılar projeye destek oluyor

Proje ekibinin yerel balıkçılar, restoranlar, resmi kurum temsilcileri ve tüketiciler ile yürüttükleri temaslar, projenin bilinçli avcı ve restoranlar tarafından olumlu karşılandığını ortaya koyuyor.
Tüm yaz dönemi boyunca devam edecek temaslarda, yasadışı balık avcılığının verdiği zararların boyutları hakkında bilgilendirmenin yanı sıra, bu uygulamaların önüne geçmek için gereken bilinçlendirme çalışmaları da sahaya yansıtılacak.